ZAJĘCIA KULINARNE

Zajęcia kulinarne prowadzone były w oparciu o opracowany program. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem.

Zajęcia kulinarne z wychowankami Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii ,,Pałacyk”  odbywały się średnio raz w tygodniu.

Duży nacisk kładziono na kulturę zachowania przy stole, estetykę przygotowanych potraw, higienę ich przyrządzania. Podopiecznym przypomniano podstawowe zasady BHP, zasady korzystania    z urządzeń kuchennych itp. 

Wychowankowie w sposób aktywny uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, najwięcej przyjemności sprawiało im degustacja i wdrażanie własnych pomysłów podczas zajęć. Efektem pracy było przygotowanie;                             

1. Sałatki: jajeczna, jarzynowa , wieloskładnikowa, owocowa itp.

2. Placki: z jabłkami , racuchy , naleśniki

3. Potrawy z ziemniaków: frytki, placki ziemniaczane, zapiekanka ziemniaczana                                         

4. Ciasta , ciasteczka, bezy, mufinki

5. Pierniki świąteczne - pieczenie i dekorowanie    

6. Pogadanki na temat bezpieczeństwa w kuchni, racjonalnego odżywiania, estetyki przygotowywanych posiłków, itp.

7. Poznanie kuchni włoskiej – spaghetti

8. Poznanie kuchni greckiej - tzatziki.

9. Faworki

9. Przygotowanie potraw okolicznościowych – Wielkanoc, Boże Narodzenie, Bierzmowanie

10. Samodzielne przygotowanie obiadu.                               

Przeprowadzone działania miały aspekt wychowawczy, organizacyjny, prozdrowotny i profilaktyczny. Uczniowie wzbogacali swoją wiedzę na temat właściwego odżywiania się, jego wpływu na prawidłowy ogólny rozwój młodego człowieka, nauczyli się wybierać dla siebie prawidłowe potrawy.

Zajęcia przebiegały zgodnie z założeniami. Program zajęć kulinarnych realizowany był rytmicznie. Zajęcia były bardzo atrakcyjne dla uczniów, co wynika z przeprowadzonych rozmów z uczestnikami. Zajęcia przyniosły oczekiwane efekty po roku pracy.