ZAJĘCIA KULINARNE
Zajęcia kulinarne z wychowankami Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii ,,Pałacyk” odbywały się średnio raz w tygodniu.
Duży nacisk kładziono na kulturę zachowania przy stole, estetykę przygotowanych potraw, higienę ich przyrządzania. Podopiecznym przypomniano podstawowe zasady BHP, zasady korzystania z urządzeń kuchennych itp.
Wychowankowie w sposób aktywny uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, najwięcej przyjemności sprawiało im degustacja i wdrażanie własnych pomysłów podczas zajęć. Efektem pracy było przygotowanie;
1. Sałatki: jajeczna, jarzynowa , wieloskładnikowa, owocowa itp.
2. Placki: z jabłkami , racuchy , naleśniki
3. Potrawy z ziemniaków: frytki, placki ziemniaczane, zapiekanka ziemniaczana
4. Ciasta , ciasteczka, bezy, mufinki
5. Pierniki świąteczne - pieczenie i dekorowanie
6. Pogadanki na temat bezpieczeństwa w kuchni, racjonalnego odżywiania, estetyki przygotowywanych posiłków, itp.
7. Poznanie kuchni włoskiej – spaghetti
8. Poznanie kuchni greckiej - tzatziki.
9. Faworki
9. Przygotowanie potraw okolicznościowych – Wielkanoc, Boże Narodzenie, Bierzmowanie
10. Samodzielne przygotowanie obiadu.
Przeprowadzone działania miały aspekt wychowawczy, organizacyjny, prozdrowotny i profilaktyczny. Uczniowie wzbogacali swoją wiedzę na temat właściwego odżywiania się, jego wpływu na prawidłowy ogólny rozwój młodego człowieka, nauczyli się wybierać dla siebie prawidłowe potrawy.
Zajęcia przebiegały zgodnie z założeniami. Program zajęć kulinarnych realizowany był rytmicznie. Zajęcia były bardzo atrakcyjne dla uczniów, co wynika z przeprowadzonych rozmów z uczestnikami. Zajęcia przyniosły oczekiwane efekty po roku pracy.